– Vi vurderer at bevaring av Hofsethbrygga er sentral for fortellingen om krigsherjingene i 1940, gjenreisningen av Molde og det nasjonalt verneverdige kulturmiljøet. For oss har det vært viktig at bygningen blir sikret mot videre skader og får en permanent bruk, på en måte som bygger videre på de verdiene bygningen har, sier Ola Hjelen, arkitekt og rådgiver hos fylkeskommunen, til Romsdals Budstikke og nevner gjenbruk av skifertaket som en slik verdi.

– Det er et av få bygninger fra før krigen som står igjen. Den ble hardt skadet under bombingen. Mens de fleste bygningene i sentrum brant ned, sto Hofseth-brygga igjen som et tomt skall. Det ble raskt reparert, men med endringer: Som at taket ble snudd andre veien, på tvers, som de andre pakkhusene, at bygningen ble lavere og fasaden enklere. Det forteller historien om krigshjerjinger og okkupasjon, sier Hjelen.

En omfattende restaurering
Restaureringsarbeidet av Hofsethbrygga innebærer en omfattende rehabilitering av både tak, fasade og innvendige strukturer. Taket er allerede revet, og i denne prosessen ble det avdekket råte i takkonstruksjonen, flere knuste taksteiner og betydelige innvendige skader. Takstein som kan gjenbrukes er tatt vare på for senere bruk.
Videre skal en tradisjonsmurer fjerne eksisterende puss fra fasaden og påføre ny puss. Til tross for at feil maling har blitt brukt tidligere, noe som har ført til fuktproblemer i muren, er dette vurdert som fullt ut reparerbart. På østveggen skal de grå platene fjernes for å tilrettelegge for videre arbeid.
Når det gjelder den innvendige renoveringen, avventer vi en endelig avklaring rundt byggets videre bruk før arbeidet settes i gang.
